Ako vybrať POE switch? - čo je to a na čo služi?

Autor: Tomáš Stránský Publikovaný: 22.01.2024
Ako vybrať POE switch? - čo je to a na čo služi?

PoE (Power over Ethernet) switch je zariadenie, ktoré umožňuje súčasné prenosy dát a elektrickej energie po jedinom Ethernetovom kábli. Tento typ switcha sa stáva populárnym vo svete sieťovej infraštruktúry, pretože poskytuje efektívny a flexibilný spôsob napájania a pripojenia rôznych zariadení, ako sú IP kamery, VoIP telefóny, bezdrôtové prístupové body a ďalšie.

Pri výbere PoE switcha je dôležité zvážiť niekoľko kľúčových faktorov:

Počet portov

PoE switche sú dostupné v rôznych veľkostiach, od malých 4-portových modelov až po veľké 48-portové switche. Výber závisí od počtu zariadení, ktoré potrebujete pripojiť.

Typ PoE

Existujú dva hlavné štandardy PoE - IEEE 802.3af (PoE) a IEEE 802.3at (PoE+). PoE+ poskytuje vyšší výkon (až 30 W na port) v porovnaní so štandardným PoE (až 15.4 W na port). Ak plánujete pripojiť zariadenia, ktoré vyžadujú viac energie, ako sú napríklad PTZ kamery alebo niektoré prístupové body, potom je lepšie zvoliť PoE+.

PoE štandard 802.3af
(typ 1, „PoE“)
802.3at
(Typ 2, „PoE+“)
802.3bt
(Typ 3, „4PPoE++“)
802.3bt
(typ 4, „4PPoE++“)
Používajú sa krútené dvojlinky 2 páry 2 páry 4 páry 4 páry
Napájanie prístupné pre PD 12,95 wattov 25,5 wattov 51 wattov 71 wattov
PoE zdroj Max. dodaný výkon 15,40 wattov 30,0 wattov 60 wattov 90 wattov
PoE zdroj min. vstupné napätie 44V-57V 50V-57V 50V-57V 52V-57V
Maximálny prúd 350 mA 600 mA 600 mA na pár 960 mA na pár

Celkový rozpočet energie

Switche majú celkový rozpočet energie, ktorý môžu distribuovať medzi všetky porty. Je dôležité zabezpečiť, aby celkový rozpočet pokrýval potreby všetkých pripojených zariadení.

Rýchlosť a typ portov

Zvážte, akú rýchlosť dátového prenosu potrebujete. Switche môžu podporovať rýchlosti 10/100 Mbps, 1 Gbps alebo dokonca 10 Gbps. Niektoré switche tiež ponúkajú kombinované alebo uplink porty pre vyššie rýchlosti alebo pre pripojenie k hlavnému switchu alebo routeru.

Správa a funkcie

Switche môžu byť nespravované, čiastočne spravované alebo plne spravované. Nespravované switche sú najjednoduchšie, bez možnosti konfigurácie. Spravované switche poskytujú rozšírené funkcie, ako je VLAN, QoS, SNMP monitoring a ďalšie, ktoré môžu byť užitočné pre podnikové siete.

Spoľahlivosť a značka

Vyberajte od renomovaných výrobcov, ktorí ponúkajú dobrú záruku a podporu.
Najznámejší výrobcovia sú: Securia Pro, Hikvision, Dahua.

Recenzie a referencie môžu poskytnúť cenné informácie o spoľahlivosti a výkone switche.

Cena

Ceny PoE switchov sa líšia v závislosti od ich funkcií a výkonu. Zvážte svoj rozpočet a potreby pred tým, než sa rozhodnete pre konkrétny model.

Pri výbere PoE switcha je dôležité presne vedieť, čo od neho očakávate a aké sú vaše potreby v oblasti siete. Správny PoE switch nielen zjednoduší vašu sieťovú infraštruktúru, ale tiež poskytne efektívne a flexibilné riešenie pre napájanie a pripojenie vašich zariadení.


Prečítajte si naše ďalšie články

Kategória: PoE switch
zdieľam:

...

Odporúčaná kategória

Odporúčané obchody