Ochrana IP66, krytie - význam normy

Autor: Tomáš Stránský Publikovaný: 09.05.2024
Ochrana IP66, krytie - význam normy

IP66 je štandard, ktorý určuje, ako dobre sú elektrické zariadenia chránené pred prachom a vodou. IP znamená "Ingress Protection" alebo "International Protection," pričom číslice po IP špecifikujú úroveň ochrany voči externým faktorom.

Význam krytia IP66

Prvé číslo - 6

Označuje odolnosť voči prachu. Číslo 6 signalizuje, že zariadenie je úplne chránené proti prachu, čo je najvyšší možný stupeň ochrany. Prvá číslica sa pohybuje od 0 do 6, a v tomto prípade naznačuje maximálnu ochranu.

V praxi to znamená, že zariadenie, ako napríklad bezpečnostná kamera, je plne utesnené, aby prach neprenikol dovnútra. Táto úroveň ochrany je ideálna pre prostredia s vysokou koncentráciou prachu a zabezpečuje spoľahlivý chod zariadenia aj za nepriaznivých podmienok.

Druhé číslo -6

Indikuje odolnosť voči vode. Číslo 6 znamená, že zariadenie je schopné vydržať silné prúdy vody z ľubovoľného smeru, čo ho robí vhodným pre náročné poveternostné podmienky. Druhá číslica sa pohybuje od 0 do 9.

IP66 však neznamená, že zariadenie je vhodné na ponorenie do vody. Ak potrebujete vyššiu úroveň ochrany voči vode, mali by ste hľadať zariadenia označené IP67 alebo IP68, ktoré môžu vydržať ponorenie do vody v určitej hĺbke.

 

Je kamera s certifikáciou IP66 vodotesná alebo vodeodolná?

IP66 značí vodotesnosť voči silným prúdom vody, no nie ponorenie do vody. Vodotesnosť znamená, že zariadenie je chránené pred silným striekaním vody, zatiaľ čo vodeodolnosť obvykle označuje odolnosť voči miernym množstvám vody alebo krátkodobému ponoreniu. Zariadenia s označením IP67 a IP68 sú navrhnuté pre zvládnutie krátkodobého ponorenia.

 

Porovnanie IP66 s ďalšími hodnotami

Hoci je IP66 vysoký stupeň ochrany, existujú aj vyššie alternatívy poskytujúce lepšiu úroveň bezpečnosti, čo môže byť pre niektorých zaujímavé.

IP66 môžeme porovnať s inými kódmi série IP6X:

  • IP69: Poskytuje najvyššiu úroveň ochrany proti vode, vrátane odolnosti voči vysokotlakovému a vysokoteplotnému prúdu vody. IP66 zvláda silné prúdy, ale nie s takým extrémnym tlakom ako IP69.

  • IP68: Ponúka vyššiu úroveň ochrany proti vode, ktorá zahŕňa úplné ponorenie do určitej hĺbky a na určitý čas. IP66 zvláda silné prúdy vody, ale neprešiel testami na úplné ponorenie.

  • IP67: Poskytuje rovnakú ochranu proti prachu ako IP66, ale je schopný odolať krátkodobému ponoreniu do hĺbky až 1 meter. IP66 v tomto prípade stráca, pokiaľ ide o odolnosť voči vode.

  • IP65: Poskytuje rovnakú ochranu proti prachu ako IP66, ale je odolný iba voči striekajúcej vode zo všetkých strán. IP66 ponúka lepšiu ochranu voči vode, pretože zvládne aj vyšší tlak.

Porovnanie s nižšími hodnotami IP ochrany:

  • IP55: Ponúka obmedzenú ochranu proti prachu a vydrží len slabšie prúdy vody v porovnaní s IP66.

  • IP54: Zvláda vodu striekajúcu zo všetkých strán, avšak s nižším tlakom ako IP66, a poskytuje obmedzenú ochranu proti prachu.

  • IP53: Ponúka obmedzenú ochranu proti prachu a odoláva vode striekajúcej pod uhlom až 60°.

  • IP52: Poskytuje len čiastočnú ochranu proti prachu a odolnosť voči kvapkám vody padajúcim pod uhlom 15°.

  • IP44: Značí ochranu pred cudzími predmetmi väčšími ako 1 mm (ako nástroje a drôty) a je odolné proti vode striekajúcej zo všetkých strán.

  • IP20: Poskytuje ochranu pred predmetmi väčšími ako 12,5 mm (napr. prsty) a nemá špeciálnu ochranu proti vode.



Kategória vonkajšie

IP kamera D-LINK DCS-8627LH:Zabezpečte svoj dom pomocou umelej inteligencieChráňte svoj vonkajší priestor cez deň aj v noci pomocou Full HD bezpečnostnej kamery D-LINK DCS-8627LH s farebným nočným videním a umelou inteligenciou (AI), ktorá...

IP kamera EVOLVEO Detective POE8 SMART kamera antivandal POE/ IP:Ak patríte medzi tých, ktorí majú radi všetko pod kontrolou, potom je pre vás ideálna spoľahlivá a výkonná IP kamera EVOLVEO. Táto kamera je vhodná na sledovanie a monitorovanie...

Inšpekčná kamera Ferret Pro bezdrôtová WiFi minikamera:Viacúčelová bezdrôtová inšpekčná kameraPotrebujete sa pozrieť na ťažko prístupné miesta a zistiť, či je všetko v poriadku alebo sa vyskytol nejaký problém? S pomocou bezdrôtovej...

99 €
36 €
223 €



Kategória vonkajšie


Prečítajte si naše ďalšie články

Kategória: Vonkajšie
zdieľam:

...

Odporúčaná kategória

Odporúčané obchody